Американският ескадрен миноносец Доналд Кук е влязъл в Черно море, съобщи

...
Американският ескадрен миноносец Доналд Кук е влязъл в Черно море, съобщи
Коментари Харесай

Американският миноносец "Доналд Кук" влезе в Черно море

Американският ескадрен миноносец " Доналд Кук " е влезнал в Черно море, заяви руският Национален център за надзор на защитата, представен от РИА Новости.
От ведомството означават, че корабът е въоръжен с крилати ракети и  " силите и средствата на Черноморския флот са почнали да следят " дейностите му.

Съединени американски щати ускоряват активността си по морските граници на Русия. През ноември 2020 година миноносецът USS John McCain влезе в съветските териториални води в залива на Петър Велики за два километра. Тогава се стигна до съществено напрежение. По-късно командването на Седмия флот на Съединени американски щати обясни маневрата на разрушителя като интервенция " за обезпечаване на независимост на корабоплаването ".

" Сега " напомня:

Разрушителят „ Доналд Кук “ е първият от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват главния ударен детайл от началния стадий на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи „ Иджис “ с шокиращ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети отвън атмосферата. 

Именно около този транспортен съд, който има на борда и 56 крилати ракети " Томахоук "  през 2016 година стана съществено напрежение сред Съединени американски щати и Русия в Балтийско море. Тогава Вашингтон публично се оплака от рисково прелитане прелитане на " Су-24 " в рискова непосредственост до " Доналд Кук " и я назова " една от най-агресивните прояви сред двете страни, които бяха основните врагове по време на Студената война ".

" Доналд Кук ", дружно с ескадрените миноносци  " Карни ", " Рос " и " Портър " са основани в испанската военна база в Рота. Те постоянно идват в Черно море, изключително след рецесията сред Украйна и Русия. 

Според съветското Министерство на защитата, в Черно море има основана военна формация, която може да отговори на всяко деяние на Съединени американски щати и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси " Бал " и " Бастион ", с крилати ракети " Калибър ", а в Крим са ситуирани четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на прекосяване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да обитават там повече от 21 денонощия,  а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хиляди т. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР